Sibelius’ fiolinkonsert

Sibelius’ fiolinkonsert

Grieghallen

Kjøp billett

torsdag 3. februar kl. 19.30

2022-02-03 19:30:00 2022-02-03 22:30:00 Europe/Oslo Sibelius’ fiolinkonsert Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

En festkveld for nordisk musikk med Sibelius’ mesterlige fiolinkonsert og musikk av en av Nordens fremste samtidige komponister, Per Nørgård.

Når den største danske komponisten etter Carl Nielsen skal feires, er det ikke tilfeldig at Sibelius står på programmet ved siden av Nørgårds egne verk. I 1954 skrev den 21-år gamle Nørgård til den 89-år gamle finske komponistkjempen hvor han fortalte om «det nordlige sinds univers». Sibelius svarte oppmuntrende tilbake og ga den unge dansken mot til å fortsette sin komponistgjerning. Høsten 1954 besøkte Nørgård Finland sammen med andre nordiske kolleger. De ble invitert ut til Ainola, Sibelius’ bolig, hvor han sto på verandaen og vinket til de unge komponistene, men den sjenerte Nørgård våget ikke å gi seg til kjenne. Han møtte aldri Sibelius.

Om Nørgård er inspirert av Sibelius og Nielsen, har han gjennom sin omfattende kunstneriske produksjon, utviklet sitt eget, unike tonespråk. På kveldens konsert får vi høre Lysning fra 2006, et kort verk skrevet for Danmarks Radios Ungdomsensemble, og symfoni nr. 8, som ble skrevet for ti år siden. Symfonien er dedisert kveldens dirigent John Storgårds, som har et nært forhold til Nørgård – «det er særlig friheten og fantasien i musikken hans som tiltaler meg», sier han.

Den tyske stjernefiolinisten Christian Tetzlaff (foto: Giorgia Bertazzi) er solist i Sibelius’ mesterverk, en av de mest populære fiolinkonsertene på det klassiske repertoaret.