Debussys La Mer

Debussys La Mer

Grieghallen

Kjøp billett

torsdag 27. januar kl. 19.30

2022-01-27 19:30:00 2022-01-27 22:30:00 Europe/Oslo Debussys La Mer Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

fredag 28. januar kl. 19.30

2022-01-28 19:30:00 2022-01-28 22:30:00 Europe/Oslo Debussys La Mer Bergen Filharmoniske Orkester post@harmonien.no

Stjernefiolinisten Isabelle Faust framfører Alban Bergs banebrytende fiolinkonsert, og Gardner og orkesteret tolker Debussys eksotiske og frodige skildring av havet.

Konserten innledes med et forspill fra Wagners store opera Parsifal, der librettoen er løselig basert på middelalder-legenden om ridderen Parsifals søken etter den hellige gral.

Den tyske fiolinisten Isabelle Faust er kjent for å bergta publikum med sitt spill og overbevisende tolkninger. Hennes innspilling av Alban Bergs fiolinkonsert er prisbelønnet og anerkjent som referanseinnspilling. Fiolinkonserten med undertittelen Til en engel, er Bergs mest kjente verk og står på terskelen mellom tradisjon og revolusjon, mellom tonal musikk og en gryende ny estetikk.

I verket Lontano (i det fjerne) fra 1967 skildrer György Ligeti en fjern dis, langt borte. Verket er i dag etablert på orkesterrepertoaret, og er ikke minst blitt kjent gjennom flere Hollywood-blockbusters som Kubriks The Shining og Scorseses Shutter Island.

Helt siden barndommen var Claude Debussy betatt av havet. Sommeren 1903, i en tøff følelsesmessig periode, begynte han på det som skulle bli hans mest kjente orkesterverk – en beskrivelse av havet på ulike tidspunkt i løpet av en dag. Komposisjonen bidro til å endre orkesterspråket. Eksotisk, frodig og vakkert. Debussys orkester ble en formidler av konstant skiftende hentydninger og tolkninger.

Programmet ble endret 10. januar 2022

Opprinnelig tittel:
Alpesymfonien

Opprinnelig program:
György Ligeti: Lontano
Alban Berg: Fiolinkonsert
Richard Strauss: Alpesymfonien

Medvirkende:
Uendret