Solist/Dirigent:
Serie:
Søk i programmet:
 Søk
Edward Gardner ny sjefdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester
Edward Gardner (38) er utnevnt til ny sjefdirigent for Bergen Filharmoniske Orkester fra 8. oktober 2015 - året orkesteret feirer 250års jubileum. I perioden fram til overtakelsen, fra august 2013, vil han ha funksjon og tittel som Første gjestedirigent. Andrew Litton fratrer som sjefdirigent samme dato som Gardner tiltrer (8. oktober 2015) og vil få tittelen Æresdirigent. Juanjo Menas posisjon som Første gjestedirigent utgår i juni 2013. 
 
«Et kupp for Bergen Filharmoniske Orkester; Edward Gardner oppfyller alle våre krav og forventninger til sjefdirigentstillingen, og med ham sikrer orkesteret seg en av de mest etterspurte dirigenter i sin generasjon. Gardner er sjefdirigent for the English National Opera (London) og dirigerer Europas ledende orkestre og operahus. Han er også Første gjestedirigent ved Simon Rattles tidligere orkester, City of Birmingham Symphony Orchestra. Edward Gardner er en hurtig stigende stjerne og det er liten tvil om at han vil bli en av vår tids viktigste dirigenter.
 
«Vi er svært takknemlige og stolte over å kunne fortelle at Yvonne og Bjarne Rieber har gjort det økonomisk mulig å engasjere Gardner gjennom sin store økonomiske støtte», sier direktør Bernt E. Bauge.
 
Edward Gardner sier følgende om valget av Bergen Filharmoniske Orkester; «Helt siden mitt første besøk i Bergen (i 2009, med blant annet Dutilleux og Brahms på programmet) har jeg vært begeistret for orkesteret: det har slik en unik klangkvalitet, og samtidig er musikerne sultne på nye erfaringer og nye måter å lage musikk på. Orkesteret spiller med samme energi som en gruppe kammermusikere som ønsker å utforske det symfoniske repertoaret med lidenskap og engasjement. Jeg er spesielt takknemlig overfor Yvonne og Bjarne Rieber for deres generøse støtte til min nye rolle i Bergen Filharmoniske Orkester, og ser med enorm forventning frem til å kunne videreføre Andrew Littons fantastiske arbeid med å utvikle orkesterets internasjonale profil».
 
Den 39 år gamle briten har i de siste sesonger vært en av Bergen Filharmoniske Orkesters mest avholdte gjestedirigenter. Han er en krevende og energisk dirigent med sans for drama, men også for de fineste nyanser. Han kommuniserer svært godt med orkesteret, og har et uvanlig og spennende repertoar. Gardner har klare meninger om orkesterets styrker og svakheter, og han vil bygge videre på Andrew Littons arbeid for å etablere Bergen Filharmoniske Orkester i toppsjiktet av europeiske orkestre. Med sin internasjonale status, vil han kunne åpne nye dører for orkesteret mht internasjonale turneer. Han er også en av plateselskapet Chandos viktigste kunstnere, og alle hans viktigste innspillingsprosjekter flyttes til Bergen når han tar over. Sammen har vi allerede gjort en innspilling med musikk av Luciano Berio til gode kritikker, og flere er planlagt for de nærmeste årene.
 
Gardner ønsker å presentere konsertprogrammer med stor variasjon; for eksempel verk fra den klassiske perioden kombinert med det tyvende århundres musikk. Dette er en ny og spennende kunstnerisk retning for Bergen Filharmoniske; en større vektlegging av verk fra den klassiske og tidlig romantiske periode, kombinert med moderne klassikere. Han er også interessert i å lære norsk musikk å kjenne, og har for eksempel allerede dirigert Ketil Hvoslefs pianokonsert med Leif Ove Andsnes og orkesteret.
Når Gardner overtar som sjefdirigent vil han være ansvarlig for 8-10 konserter pr. sesong. I tillegg kommer innspillinger og turneer. Dvs. samme omfang som i dag med Andrew Litton. I første omgang har kontrakten som sjefdirigent en varighet på tre år.
 
«Jeg representerer fjerde generasjon Rieber i Bergen. Familiens opphav strandet i Bergen som åtteåring og ble godt tatt vare på av byens borgere den gang. Vår støtte til kulturlivet i byen, og til Bergen Filharmoniske Orkester spesielt, reflekterer vårt ønske om å gi noe tilbake til byen. I mitt hjem omgis jeg av musikk og jeg kan ikke se for meg et liv uten.  Vi har med stor interesse og glede fulgt orkesterets utvikling under Andrew Litton. Både han og Edward Gardner er engasjerte og dyktige dirigenter som formelig kan trylle og få det aller beste ut av orkesteret. Vi ser således for oss en strålende utvikling for orkesteret», sier Yvonne og Bjarne Rieber.
 
Andrew Litton får tittelen Æresdirigent.
 
Litton har vært sjefdirigent siden 2003 og har bidratt til å løfte orkesteret til et svært høyt inter-nasjonalt kunstnerisk nivå. Dette bekreftes av de kritikker og omtaler orkesterets innspillinger og turneer får. Samarbeidet med Andrew Litton vil fortsette også etter 2015. Han vil da få tittelen Æresdirigent og vil jevnlig dirigere orkesteret, samt fortsette innspillingsprosjekter, som for eksempel Prokofievs symfonier (allerede påbegynt). Til nå har Litton og Bergen Filharmoniske Orkester utgitt hele 18 cder og gjennomført 13 internasjonale turneer med totalt 70 konserter i konserthus som Carnegie Hall, New York, Philharmonie, Berlin, Musikverein og Konzerthaus, Wien, Concertgebouw, Amsterdam, Royal Albert Hall, London og Gasteig i München. Flere turneer er under planlegging for perioden opp til 2015.
 
«Bergen Filharmoniske Orkester og jeg har nettopp gjennomført en triumfferd i Storbritannia, hvor vi fikk mange nye venner som utålmodig venter på å få orkesteret tilbake. Det er både passende og riktig at Edward Gardner står ved roret når orkesteret skal turnere i Storbritannia og andre europeiske land hvor publikum nå har etablert et forhold til orkesteret. Jeg ønsker ham all mulig suksess og den kunstneriske tilfredsstillelse jeg personlig har følt det siste tiåret som leder for dette storslagne orkesteret. Jeg ser frem til å vedlikeholde mine sterke bånd til orkesteret som Æresdirigent og jeg vil med fornøyelse og glede følge med på dets videre vekst og fremgang», sier Andrew Litton.
 
«Gardner og Litton er to dirigentprofiler som utfyller hverandre på flere måter, ikke minst repertoarmessig. Derfor vil orkesteret nyte godt av begge i tiden fremover», sier musiker Oddmund Økland i orksterets programkomité.

Bergen Filharmoniske Orkester 18. februar 2013

Informasjonssjef Henning Målsnes
Tlf: 55 21 62 69 / 91 59 83 92
henning@harmonien.no

Generalsponsor:
Jubileumssponsor:
Sponsor for kommende sjefdirigent Edward Gardner:
Sponsorer og støttespillere:
Nettløsning utviklet av Digitroll